onsdag 12. mars 2014

Referat fra oppdateringsmøte "Norsk i Wien"

Hei,

sender dere et sammendrag av møtet vi hadde den 21. februar. Ha en fortsatt fin uke!

Hilsen Elin

Tid: fredag 21. februar 2014, kl. 18.00
Sted: Bieramt, Am Heumarkt 3, 1030 Wien

Oppmøte: Erik Furu, Mette Sand, Unni Mortensen, Tor Hedberg, Berit Steffek, Hans-Christian Granaas, Line Fristad, Janne Andreassen, Elin Baranyai-Ulvestad


Det er ett år siden vi hadde møtet "Norsk i Wien" i Dan Austria sine lokaler i Wien. De fremmøtte var en god representativ blanding av nordmenn i Wien (Den norske ambassade i Wien, ANSA styret, 17. mai kommiteen, Strikkeklubben, Universitetet i Wien, eldre og unge). Målet vårt var å støtte opp om de aktiviteter som allerede finnes og kanskje gjøre dem mer attraktive for alle målgrupper, samtidig som å styrke samholdet blandt nordmenn i Wien og ved behov utvide tilbudet av aktiviteter.


I denne forbindelse ble det planlagt et oppdateringsmøte fredag 21. februar 2014 for dem som hadde vært involvert i prosessen og ev. vært med å ta ansvar for forskjellige aktiviteter.


Aktiviteter og initiativer som ble diskutert og oppsummert:


Felles informasjonsplattform - bloggen «Norden i Austria»
På sist møte ble alle oppfordret til å bruke bloggen «Norden in Austria» som en felles informasjonsplattform og oppslagstavle. Dette har fungert veldig bra og vil også bli ført videre. Ettersom bloggen vil ha litt begrenset ressurser i det kommende halvåret blir alle bedt om også å bruke Facebooksiden «Vi norske som er bosatt i Østerrike» (https://www.facebook.com/groups/101858611118/) i tillegg.


Norskundervisning for norske barn
Høsten 2013 startet vi opp med norsktreff for barn i skolealder og leide Dan Austria sine lokaler i 3. distrikt i Wien hver fredag for dette. Opplegget var ment som en komplementær norskundervisning til barn i og rundt Wien med fokus på sosialt samvær og bruk av det norske språket sammen med andre. Hver kveld hadde et hovedtema med tilknytning til Norge og norske tradisjoner. Siden mange er positive til initiativet om Norsktreff, men ikke får det til hver uke, vil vi gjerne forsette med dette i 2014 på en annen måte. Opplegget er forsatt ment som en komplementær norskundervisning til barn i og rundt Wien med fokus på sosialt samvær og bruk av det norske språket sammen med andre. Men i stedet for hver uke i et fast lokal er planen nå å møtes cirka en gang hver 4-6 uke der alle kan være sammen om en aktivitet (f.eks en felles fjelltur, besøke en utstilling, se en norsk film....etc.). Barn i alle aldre kan snakke norsk med hverandre samtidig som vi gjør noe gøy sammen. Slik at det skal bli enklere å planlegge, har vi allerede bestemt noen faste datoer frem til juni.


Datoer:
Lørdag 29. mars
Lørdag 3. mai
Lørdag 14. juni

Stammtisch for alle
Hver første torsdag i måneden blir det organisert Norsk Stammtisch for alle på Zwillingsgewölb i Universitetstr. 5, 1010 Wien, fra kl. 19.30. Nordmenn i Wien-området kan komme for å møte nye mennesker og snakke litt på norsk om vær og vind. Alle er hjertelig velkommen til det uhøytidlige treffet, det er bare å kikke etter bordet med det norske flagget på.
Kontaktperson: Berit Domian, tlf. 0650 5271 787


Norske Gudstjenester
Gudstjenestevirksomheten startet med en høstgudstjeneste den 15. september 2013 i Lutherske kirken i Dorotheergasse. 20 Personer deltok og det var god stemning. Julegudstjenesten ble holdt i sammenheng med juletrefesten søndag 3. advent i ARCHE Simmering. 70 personer deltok.


Kommende gudstjenester:
Søndag, den 6. april 2014 kl. 15.00 blir det gudstjeneste i Lutherske kirken i Dorotheergasse.
Pinsedagen, den 8. juni 2014 kl. 18.00 blir det Nordisk gudstjeneste i den Svenske kirken.
Gudstjenesten blir holdt på svensk, norsk, dansk og finsk. Maria Scharffenberg/Svenske Kirken, Ella Bobba/Finske kirken og Hans Christian Granaas/Norsk kirke, forretter sammen. Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe i Svenske kirkens lokaler og på gården.


Forøvrig er det innrettet en konto. Alle intekter og utgifter for gudstjenestevirksomheten skal avvikles over den.


Norske Filmkvelder
I året som gikk ble det organisert to filmkvelder for nordmenn på universitet i Wien. Siden oppmøtet ikke var så godt som ventet, vil det i fremtiden bli lagt mer fokus på faste arrangement som allerede finnes i Wien. Informasjoner om Nordiske filmuker, Barnefestivalen og Tricky Women vil bli lagt ut på bloggen. Ideen er å kombinere dette med andre aktiviteter som Stammtisch eller Norsktreff for barn.


Barnetreff
Barnetreff vil bli lagt sammen med Norsktreff for skolebarn. Alt etter aktivitet kan barn i alle aldre kan være med og snakke norsk med hverandre samtidig som vi gjør noe gøy sammen.


Bytte- og låne-skap for norske bøker, DVDer etc.
Den Norske Ambassaden i Wien har nå organisert en bokhylle for norske bøker, barnebøker og filmer. I ukedager mellom klokken 13.00 – 15.00 kan man hente eller bringe bøker og filmer i venterommet til ambassaden. Medarbeidere ved den Norske Ambassaden vil holde bokhyllen ved like. Mer informasjoner om dette finnes også HER og på ambassadens hjemmeside (http://www.norwegen.or.at/Norsk/).


Norsk St. Hansfeiring
23. juni 2014 arrangeres det felles St. Hansfeiring på Donauinsel. Siden det er ulovlig å brenne bål i Wien, er det blitt bestilt en grillplass der alle som vil kan møtes for å feire St. Hans og grille pølser. Mer informasjoner om dette vil bli lagt ut på bloggen i god tid i forveien.


17. mai feiring
I 2014 faller 17. mai på en lørdag, derfor begynner festen klokken 13.00. Borgen i Perchtoldsdorf, som er en fin plass å holde festen på, er reservert og 17. mai kommiteen, som i løpet av det siste året har fått mange nye medlemmer, vil holde sitt første møte den 28. mars. På årets 17. mai fest kommer også et orkester fra Norge til å delta. Siden vi i år feirer 200 års jubileum blir det også vurdert en plakatustilling i samarbeid med den Norske Ambassaden i Wien.


Husflidkafe
Husflidkafeen fortsetter å treffes en tirdag i måneden og håndarbeidet selges til inntekt for FNs prosjekter for barn og kvinner (UNWG). Alle som er interessert blir oppfordret til å ta med eget håndarbeid, eller hjelpe "Flittige hender" med å skaffe penger til FN (UNWG) sine prosjekter for fattige barn rundt om i verden. Det blir strikket og sydd hele året, og produktene som blir laget blir solgt på FN basaren i desember 2014. Datoer for Husflidkafeen blir regelmessig lagt ut på bloggen Norden i Austria.


Kvelden ble avsluttet med en diskusjon om et felles samlingssted for nordmenn. Vi nordmenn i Østerrike har ikke noe eget samlingssted, og heller ingen organisasjon som er et naturlig midtpunkt for oss alle. Dette er noe vi ønsker oss i fremtiden!


Men alle kan være med å engasjere seg for at det norske miljøet i og rundt Wien skal bli enda bedre. Det står også alle fritt å lage arrangementer for nordmenn som oppholder seg her og slike initiativer er veldig velkommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar